מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר (* (* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox)) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה
סגירה

סלבדור דאלי

סלבדור דאלי

 

סלבדור דאלי, האמן הספרדי מפיגורס שבמחוז קטלוניה, נולד ב-11 במאי, 1904 שבה בילה את ילדותו . בנו של נוטריון מצליח בן המעמד הבינוני.

דאלי נודע בעיקר בשל עבודותיו הסוריאליסטיות. ביצירותיו, בולט בעיקר הצירוף של תמונות חלום ביזאריות, המושפעות מאמני הרנסאנס הגדולים. דאלי היה אמן רב כישרון ודמיון והיה פסל, צייר, מעצב פנים, מפיק סרטים, מאייר ספרים, מעצב תכשיטים ומעצב של תפאורות ותלבושות למחזות בסגנון סוריאליסטי, הוא לא הגביל עצמו לסגנון אחד מסוים או מדיה מסוימת. גוף עבודותיו, מאימפרסיוניזם מוקדם ,עד עבודות סוראליסטיות טרנזיציונליות ועד התקופה הקלאסית, יצר קשת רחבה של סגנונות, לעתים ביצירות נפרדות, ולעתים באותה יצירה, עבודותיו של דאלי בכל המדיות משאיר אחריו עושר של פסלים ,ציורי שמן, ציורי צבעי מים, רישומים, גרפיקה, צילומים, קטעי הופעה, תכשיטים וחפצים שונים ומשונים. כאומן חשוב, הוא השאיר אחריו לדורות הבאים את האפשרות לחקור את כל האספקטים של חייו ונתן להם ביטוי אומנותי.

כישוריו של דאלי כאמן בלטו עוד בהיותו ילד ,אביו עודד אותו לפתח אותם וקנה לו רפרודוקציות של יצירות קלאסיות כדי שיעתיק אותן.

בגיל 17 החל דאלי ללמוד בבית הספר הלאומי לאמנות במדריד וזכה בכמה פרסים. במהלך לימודיו גילה את כתביו של הפסיכיאטר זיגמונד פרויד (1856-1939), שהתיאוריות שלו על תת-התודעה השפיעו על עבודותיו המאוחרות יותר. 

בשנת 1929 הפך לידוע ברמה הבינלאומית בעקבות תערוכת יחיד בפריז. שם התוודע לסוראליסטים והצטרף לתנועה, מושפע מהדאדאיסט לשעבר אנדרה ברטון. באותה שנה הכיר דאלי את גאלה אלוארד שהפכה למאהבתו, המוזה, המנהלת העסקית, ומקור ההשראה העיקרי בחייו ולעבודותיו.

דאלי, הפך במהרה למוביל העיקרי של התנועה הסוראליסטית. יצירתו " התמדת הזיכרון" עם השעונים הרכים והנוזלים נחשבת בין היצירות הסוראליסטיות הכי טובות והידועות, דאלי החל ליצור עצמים בנופים שוממים וכינה אותם "נושאים מן החלומות" אשר הושפעו מה"פראנויה הקריטית" – מצב נפשי שמתעלם במכוון מההיגיון כדי לאפשר עליה של חומרים מתת-התודעה הדבר בא לידי ביטוי בשעונים הנשפכים על עצים מעוותים. הסוריאליסטים העריצו את מה שדאלי כינה שיטה פראנואיאקטית-קריטית של נגיעה בתת מודע לשם השגת יצירתיות אומנותית גדולה יותר.

בסוף מלחמת האזרחים בספרד (1939), נקלע דאלי למחלוקת פוליטית עם עמיתיו הסוריאליסטים. דאלי הורחק רשמית מהקבוצה הסוריאליסטית , תגובתו של דאלי להרחקתו הייתה "סוריאליזם זה אני". ב-1940 עבר דאלי לסגנון אחר העוסק במדע ודת.

בשנת 1960 החל דאלי לעבוד על תיאטרון-מוזיאון גאלה סלבדור דאלי בעיר הולדתו, פיגרס. המוזיאון נבנה באותו מבנה בו הציג דאלי את תערוכתו הראשונה כאמן צעיר.

סלבדור דאלי לא חדל לעבוד עד יום מותו ב-23 בינואר , 1989 בפיגרס.

גם כשעבד מתוך השראה או על עבודה מוזמנת, באה לידי ביטוי התובנה הפנימית הייחודית והסמבוליות המורכבת שבו- בעבודותיו. מעל לכל, המצוינות שלו כאומן יצירתי יהוו תמיד כמודל לסטדנדרטים גבוהים במיוחד לעולם האומנות של המאה ה- 20 .